Bundan böyle Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) diye bir kamu kurumu yok.
Kalkınma Bakanlığı için çıkarılan “Kanun Hükmündeki Kararname” ile DPT kapatıldı.
DPT’de çalışanlar bundan sonra Kalkınma Bakanlığı’nda, yeni “Kanun Hükmündeki Kararname” ile belirtilen işleri yapacaklar.
DPT, 1960 yılı eylülünde kabul edilen 91 sayılı kanun ile kurulmuştu. Kuruluş kanuna göre tüm kadrosu (Müsteşarından odacısına kadar, çalışanlarının hepsi) 82 kişiden oluşuyordu.
Kadroda 1 müsteşar, 3 daire başkanı, 3 müşavir, 10 uzman, 20 uzman yardımcısı, 3 istatistikçi vardı.
Türk ekonomisinde kamu ve özel sektörde sanayileşmenin, büyümenin önünü açan kalkınma stratejisini, 5 yıllık kalkınma planlarını, yıllık programları işte bu kadro hazırladı.
DPT’nin yerine kurulan Kalkınma Bakanlığı için Resmi Gazete’de yayınlanan kadro cetveline göre, Kalkınma Bakanlığı’nda 1.311 kişi çalışacak.
Politikacılar DPT’yi sevemedi
Bir bakan, bir bakan yardımcısının emrinde 1 müsteşar, 4 müsteşar yardımcısı, 33 müşavir, 8 genel müdür, 16 genel müdür yardımcısı, 66 daire başkanı, 648 uzman, 244 uzman yardımcısı, 40 programcı, 20 çözümleyici, 57 bilgisayar işletmecisi, 76 sekreter ve 5 daktilograf (demek ki bakanlıklarda hâlâ daktilo makinesi var) ve de şoföründen, bahçıvanına daha birçok kişi vatan millet için çalışmayı sürdürecek.
Ne denilebilir ki? “Vatana, millete hayırlı olsun!”
“Bize plan değil, pilav lazım” diyen politikacılarımız başından beri planlamayı içlerine sindirememişti. Ama kapatamadılar. DPT’nin kapısına kilit vurmak cesaretini Sn. Erdoğan gösterdi..
Aslında bütün sorun başbakanlarımızın planlamanın ne olduğunu anlamamalarından kaynaklandı.
DPT’nin kuruluş kanununda bakınız teşkilatın görevleri nasıl belirlenmişti:
- Ülkenin kaynak ve imkânlarını belirleyerek, uygulanacak iktisadi ve sosyal politikanın hedeflerinin oluşturulmasında ve uygulanmasında hükümete yardımcı olmak.
- Değişik bakanlıkların ekonomik faaliyetlerinin koordinasyonunu temin etmek için hükümete tavsiyelerde bulunmak.
- Hükümetçe kabul edilen hedefleri gerçekleştirecek uzun ve kısa vadeli planlar hazırlamak.
- Özel sektörün plan, hedef ve gayelerine uygun şekilde gelişmesini teşvik ve tanzim edecek tedbirleri hükümete tavsiye etmek.
Bürokratik yapının bir parçası
Görüldüğü gibi DPT hükümete destek vermek için kurulmuş bir ihtisas birimi idi. Onun için de Başbakan’a bağlanmıştı.
DPT bu son değişiklik ile bürokratik yapının bir parçası haline getirilmiş oldu. 20 bakanlıktan biri olan Kalkınma Bakanlığı, eskiden DPT’nin yaptığı, bugün de ihtiyaç duyulan sınırlı işleri sürdürecek.
(Karım ve ben ilk plancılardanız. O nedenle DPT’nin kapatılması bizim için çok önemli. Ben 12 yıl DPT’de çalıştım. Yıllardır DPT’de öğrendiklerimi satıyorum. Bitiremedim. DPT bizler için sadece bir hizmet kurumu değil, bir eğitim, bilgi yuvası idi. Ülke ve halk için iyi şeyler yaptığımızın heyecanı ile yaşadık. Yaşıyoruz. DPT’nin hikâyesini merak edenlere Günal Kansu’nun İş Bankası yayını olan “Planlı Yıllar” isimli kitabını tavsiye ederim. Tüm eski DPT çalışanlarına selamlarımı yolluyorum...)
Güngör Uras, Milliyet, 10 Haziran