Ara

Azık (devamı)

Juli Zeh, "Issızlığın Gürültüsü"

Zeh, ne yazsa okutuyor. Bosna gezi-öyküleri de çok başarılı.


Metin Çınar, "Anadoluculuk ve Tek Parti CHP'de Sağ Kanat"

Derli toplu tez okumayalı epey olmuştu. Metin Çınar'ın çalışması, Anadoluculuk hakkında genel literatür taramasının yanında, tarihsel dönemlemeyi hiç unutturmadan arka planına iyi sindirdiği için, başarılı bir çalışma... İdeolojik konumlamaları ise tartışmalı. Kitaptaki bazı siyasi ifadeler ise, bir teze yakışmayacak derecede, ele aldığı akım ve kişileri alaya alacak cinsten.

Yüksel Taşkın, "AKP Devri"

"basılmasa da olurmuş" dedirten, yazarının önceki kitabıyla karşılaştırınca, kayıp sayabileceğim bir derleme.

Michael Sandel, "Adalet"

bir iş için okumaya başlamıştım ama iyi sardı. kitabın bölümlendirmesi iyi ve dili çok akıcı. kriz üzerinden geliştirilen, daha çok amerikan toplumu üzerinden adaleti tartışan bir kitap ama adalet üzerine teorilere meraklılara da faydası olabilir. şık bir çeviri.


Cengiz Çandar, "Mezopotamya Ekspresi"


"mezopotamya ekspresi"nden en az 1 aylık gündem malzemesi çıkar. ne hayatmış, yazarına ara sıra edebiyatçı cümleleri bile kurduruyor! yarısındayım, sonlara doğru merakım artacak gibi.


Selma Sancı, "Espas" (tekrar)


selma sancı'nın "espas"taki irkilten arasözleri, çoğu diyaloğunu gölgede bırakıyor. böylesi tercihler birçok metne zarar verirken,"espas"ta tersi olmuş,kurguya şık bir gerçeklik ve duygu geçişlerine bağlayıcılık katmış.


Mete Çubukçu, "Yıkılsın Bu Düzen"




Yalçın Doğan, "Savrulanlar: Dersim" 


(yeni başladım. "Dersim'in Kayıp Kızları-İki Tutam Saç" belgeselini izlemiş, kitapta bahsedilen "Bir Dersim Hakâyesi" derlemesini (Murathan Mungan) okumuştum. Bu kitap, genişleyen Dersim yazınını toparlayacak gibi. Yalçın Doğan, Özal ve sonrası döneme, Kürt sorununa dair çok iyi kitapların yazarı. Beklettiğine değdi gibi. Yalçın Doğan'ın toparlayıcılığı üzerine ayrı bir kitap bile yazılabilir.)


Darbe Komisyonu Raporu-2 cilt 

(devam ediyorum, 27 mayıs ve 28 şubat kısımları pek sorunlu. bakalım ne zamana bitiririm. medyada her hafta başka bir bölümü parlatılıyor. Okudukça mı gündem yapıyorlar, yoksa zaten her hafta hangi dönemin gündem yapılacağı baştan mı belli, bilmiyorum. işin garip tarafı biraz da burada sanki...)


Birikim, S. 284 
(1917: Geçmiş ve Gelecek-özellikle 4+4+4 yasası üzerine değerlendirme, Alevilik üzerine Besim Can Zırh'ın yazısı, 1936 Sovyet Anayasası üzerine yorum önemliydi)



Masada Bekleyenler


Atıq Rahimi, "Kahrolsun Dostoyevski" 


Jacqueline Russ, "Avrupa Düşüncesinin Serüveni" 

Oya Baydar, "O Muhteşem Hayatınız"

Faruk Tabak, "Solan Akdeniz"

Borisoviç Lutskiy, "Arap Ülkelerinin Yakın Tarihi"


Cihan Tuğal, "Pasif Devrim: İslami Düzenin Muhalefetle Bütünleşmesi"

Atakan Hatipoğlu, "CHP'nin İdeolojik Dönüşümü"



Haşim Akman, "Güngör Uras Kitabı"

Nabokov, "Konuş, Hafıza"