Ara

Sosyoloji Notları

Ankara'da 4 senedir güzel bir sosyal bilim dergisi çıkıyor: sosyoloji notları.
hakemli değil.
sosyal ve siyasal teoride ünlenmiş yazarların kitaplarını topluca okumaya vaktiniz yoksa,
birçoğunu kısa makalelerle tanıtıyor, temel dertlerini özetliyor.
ankara'da azımsanmayacak bir okur kitlesine ulaştı.
yazılarınızı bu dergide yayınlatma olanağınız var.
sayıların pdf'si sitede. son sayıyı ücretsiz e-dergi yaptılar, basmadılar.
son sayısına katkı koymaya çalıştım.
2007'de yazdığım bir gramsci yazısını yayınlamışlar, sağolsunlar.

sting-25 yıl seçmeleri


Ermeni Sorunu'nu Anlamak: Önyargıları Aşmak ve Nefretten Arınmak

 http://www.idefix.com/kitap/ermeni-sorununu-anlamak-uluc-gurkan/tanim.asp?sid=IG05F4JHDS2SXDG4TN2G




Uluç Gürkan ve Serdar Palabıyık ile ortak çalışmamız  kitaplaştı...


"Ermeni Sorunu'nu Anlamak: Önyargıları Aşmak ve Nefretten Arınmak" belge-söyleşi kitabı;

-Ermeni Sorunu'nun Türkiye ve Batı dünyasındaki tartışılma biçimlerine eleştirel yaklaşıyor, soykırım hukukunun güncel gelişmeleriyle birlikte Ermeni Sorunu'nun tarihçesine ve "soykırım"ın evrensel tarihine eğiliyor.

-Ermeni Sorunu'nu "kullanarak" Türkiye ve Türklere yönelik tarihsel-kültürel (İslami, etnik vb.) önyargılarını pekiştiren kimi Batılı ülke yetkililerinin ve yerli araştırmacıların düşünce kalıplarına bakmayı deniyor. Bu kalıpların diyalog zemininde nasıl dönüştürülebileceğine dair öneriler sunuyor.

-Tarihte "Malta Sürgünü" olarak kodlanan, esasında bir yargılamayı da içeren "Malta Askeri Mahkemesi" üzerinden, Türkiye'deki kısır tartışmaları aşmayı, hukuk-siyaset-tarih temelli yeni bir tartışma yürütmeyi öneriyor.

Amacımız, "geçmişle hesaplaşma"yı karşılıklı önyargı ve nefretten arındırarak yapabilmek, hukuku bir silah değil, çözüm ve diyalog için kullanmak...

Temel tezlerimizi içeren "önsöz"ü ve "içindekiler" bölümünü linkte paylaşıyorum.



"Önsöz"ün, kitabın tümü okunduktan sonra, pratik bir özet/hatırlatma notu haline gelmesini hedefledik. Bu sayede okurun, “Ermeni Soykırımı” iddialarına karşı duruşunu “önsöz”deki temel tezleri sıralayarak da savunabilmesini amaçladık. Kitaptaki tezlerin, Ermeni Sorunu tartışmasında yeni resmi politikanın oluşturulmasına katkı koymasını hedefliyoruz.

Bu çalışmanın iskeletini büyük bir sıkıntı kurdu. Şöyle ki; “Ermeni Soykırımı”, uluslararası alanda görevini sürdüren bürokrat ve diplomatların, yurtdışındaki Türkiyelilerin karşılaştıkları ilk sorunlardan birisi olurken; birçok yetkilimiz ve yurttaşımız, yabancı muhataplarına bu konuda derli toplu bir açıklama getirememekten yakınıyor.

Eser, sorunun ne olduğunu/olmadığını ve Türkiye’nin haklılığını tarihi-siyasi-hukuki açılardan ortaya koyarken; şimdiye dek Türkiye’nin geliştirdiği tezlerin zayıf yönlerini de analiz ederek özeleştiri getiriyor, yeni tezler öneriyor.

Tarihi ve hukuki açılardan “Malta Yargılamaları”nın yeniden gündeme alınması; siyasi yönden ise “parlamentoların soykırım kararı alamayacağı” gerçeğinin yeni resmi tez olarak savunulması, önemle üzerinde durduğumuz başlıklar.

Çalışmamız Destek Yayınları'nca yayınlandı.

Evin, Evimdir Van...




1) PTT ve Aras Kargo Van'a tüm kargoları bedelsiz ulaştırıyor.
2) Depremzedelere kıyafet ve yiyecek göndermek için aşağıdaki iletişim numaralarını kullanabilirsiniz: 

Best Van Tur (444 00 65)
Van Gölü Turizm (444 65 65)
Erciş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı: (0432 3515906 0432 3515906)
Kızılay Yardım Hattı: (0312 2454500, 0312 4301814).
3) ‘AKUT’ yazıp 2930'a bir SMS mesajı göndererek AKUT'a 5.-TL katkıda bulunabilirsiniz.

4) Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğrencileri Dayanışma Derneği bir çalışma başlattı.
Van'a gönderilmek üzere, içme suyu, battaniye, kışlık giyecek v.b.yardımlarınızı Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde ve Mülkiyeliler Birliği'nde açılacak masalara bugün saat 18:00’e kadar getirebilirsiniz.

İrtibat numaraları :
Mülkiyeliler Birliği : 03124185572
A.Ü.S.B.F. : 05385492601
A.Ü.Ziraat F. : 05464668213
A.Ü.D.T.C.F. : 05464477373
A.Ü.Sağlık Bilimleri F. : 05434402636
Hacettepe Ü. : 05546684209
ODTÜ : 05532238667
Gazi Ü. : 05343247562

Reenkarnasyon Kulübü




"Kaan Arslanoğlu, yeni romanı Reenkarnasyon Kulübü'nde keskin ve ironik bakışlarını günümüz Türkiye'sine çeviriyor. Gene zor olanı, şimdiki zamandan kaçmak yerine onun üstüne üstüne gitmeyi tercih ediyor. Ama insanın başını döndüren, aklını başından alan bu (politik) gerçekliği, günümüz Türkiye'sini, çok farklı bir uslupla, gerçeküstü bir biçimde ele alıyor bu defa.

Yazar Kaan Arslanoğlu versus insan Kaan Arslanoğlu!

Kimler yok ki bu dünyada; Kaan Arslanoğlu, Mustafa Kemal, Enver Paşa, İbrahim Kaypakkaya ve sair eşhas...

Sonrasında yaşayacaklarımı, o gün, daha ilk karşılamamızdan önce sezmiştim.
Kitap tutkunları artık ilk tümcesi yoğun anlamlı, derin göndermeli romanlara ilgi duyuyor. Romana benim de böyle başlamam o hesaptan değil, öyle ya da böyle bir ilk cümle konacaktı elbet. Kendime yakışır bir yenilik yapayım ve şöyle devam edeyim: Peşinen söylüyorum. Elinizdeki yapıtta değinilen tarihi kişiliklere sempati veya antipati duyuyorsanız bu kitaptan keyif alma olasılığınız, keyfinizin kaçması olasılığından düşüktür. Keyfinizi kaçırma hevesi gibi özel bir saplantım bulunmamakla beraber, ruhunu ezberlediğim okur yığınlarının içini okşayarak onları hoşnut etme sapkınlığı da benden durabildiği kadar uzak kalsın."

arka kapak yazısı 

Bir Zamanlar Anadolu'da Kurgu Günlüğü




Son zamanlarda okuduğum en yoğun metindi. Nuri Bilge'nin günlüğü, filmle ilgili o kadar çok soru işaretime o kadar iyi yanıtlar veriyor ki, bir yönetmenin onca sıkıntıyı nasıl göğüslediğini satıraralarından takip edebildim. Bu ara "Bir Zamanlar Anadolu'da sarı rengin kullanılışı" üzerine çalışıyorum. Gerek günlük, gerekse Fırat Yücel'in düştüğü editoryal notlar çok işime yaradı.

http://www.hayalperdesi.net/haber/gundem/1533-1-bir-zamanlar-anadoluda-filminin-kurgu-gunlugunden-notlar.aspx

Notos'un "İhsan Oktay" sayısı...



Notos, başarılı yeraltı edebiyatı ve Oğuz Atay sayılarından sonra, İhsan Oktay sayısıyla kalitesini katladı. Handan İnci'nin dergideki "kadın" temalı İhsan Oktay okumasına ve Ömer Türkeş'in karşılaştırmalı İhsan Oktay roman incelemesinde kullandığı dile, Suskunlar'a ayrı bir başlık açmasına bayıldım. Mühim karikatürcüler ise, İhsan Oktay romanlarındaki kahramanları birer birer çiziktirmiş. Çok okunsa çok güzel olur... 

http://notoskitap.blogspot.com/2011/09/notosta-ihsan-oktay-anar.html