Ara

Ermeni Sorunu'nu Anlamak: Önyargıları Aşmak ve Nefretten Arınmak

 http://www.idefix.com/kitap/ermeni-sorununu-anlamak-uluc-gurkan/tanim.asp?sid=IG05F4JHDS2SXDG4TN2G




Uluç Gürkan ve Serdar Palabıyık ile ortak çalışmamız  kitaplaştı...


"Ermeni Sorunu'nu Anlamak: Önyargıları Aşmak ve Nefretten Arınmak" belge-söyleşi kitabı;

-Ermeni Sorunu'nun Türkiye ve Batı dünyasındaki tartışılma biçimlerine eleştirel yaklaşıyor, soykırım hukukunun güncel gelişmeleriyle birlikte Ermeni Sorunu'nun tarihçesine ve "soykırım"ın evrensel tarihine eğiliyor.

-Ermeni Sorunu'nu "kullanarak" Türkiye ve Türklere yönelik tarihsel-kültürel (İslami, etnik vb.) önyargılarını pekiştiren kimi Batılı ülke yetkililerinin ve yerli araştırmacıların düşünce kalıplarına bakmayı deniyor. Bu kalıpların diyalog zemininde nasıl dönüştürülebileceğine dair öneriler sunuyor.

-Tarihte "Malta Sürgünü" olarak kodlanan, esasında bir yargılamayı da içeren "Malta Askeri Mahkemesi" üzerinden, Türkiye'deki kısır tartışmaları aşmayı, hukuk-siyaset-tarih temelli yeni bir tartışma yürütmeyi öneriyor.

Amacımız, "geçmişle hesaplaşma"yı karşılıklı önyargı ve nefretten arındırarak yapabilmek, hukuku bir silah değil, çözüm ve diyalog için kullanmak...

Temel tezlerimizi içeren "önsöz"ü ve "içindekiler" bölümünü linkte paylaşıyorum.



"Önsöz"ün, kitabın tümü okunduktan sonra, pratik bir özet/hatırlatma notu haline gelmesini hedefledik. Bu sayede okurun, “Ermeni Soykırımı” iddialarına karşı duruşunu “önsöz”deki temel tezleri sıralayarak da savunabilmesini amaçladık. Kitaptaki tezlerin, Ermeni Sorunu tartışmasında yeni resmi politikanın oluşturulmasına katkı koymasını hedefliyoruz.

Bu çalışmanın iskeletini büyük bir sıkıntı kurdu. Şöyle ki; “Ermeni Soykırımı”, uluslararası alanda görevini sürdüren bürokrat ve diplomatların, yurtdışındaki Türkiyelilerin karşılaştıkları ilk sorunlardan birisi olurken; birçok yetkilimiz ve yurttaşımız, yabancı muhataplarına bu konuda derli toplu bir açıklama getirememekten yakınıyor.

Eser, sorunun ne olduğunu/olmadığını ve Türkiye’nin haklılığını tarihi-siyasi-hukuki açılardan ortaya koyarken; şimdiye dek Türkiye’nin geliştirdiği tezlerin zayıf yönlerini de analiz ederek özeleştiri getiriyor, yeni tezler öneriyor.

Tarihi ve hukuki açılardan “Malta Yargılamaları”nın yeniden gündeme alınması; siyasi yönden ise “parlamentoların soykırım kararı alamayacağı” gerçeğinin yeni resmi tez olarak savunulması, önemle üzerinde durduğumuz başlıklar.

Çalışmamız Destek Yayınları'nca yayınlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder