Ara

Soğuk Savaş Ekonomisi




 

Kemal Kurdaş'ın anılarını kelepirde görünce üzüldüm. Şengün Kılıç Hristidis'in diğer önemli işi olan "Halit Refiğ Kitabı" gibi bu nehir-söyleşi de talep görmemiş, yeterince satmamıştı ("Halit Refiğ Kitabı" için; http://okaybensoy.blogspot.com/2009/12/bir-tahiri-olarak-halit-refig.html ).

Kitabı bitirdiğimde, Türkiye Ekonomisi, Maliye (Hazine) Bürokrasisi ve Türk Üniversite Tarihi üzerine epey not aldığımı fark ettim. Özellikle 1950-70 Türkiye Ekonomisi Tarihi'ne dair ayrıntıları, imzalanan anlaşmaların ve yayınlanan kararların, verilerin perde arkasında ne olup bittiğini merak ediyorsanız bu kitabı kaçırmayın derim.

Kurdaş, kimi yerde ben-merkezci analize saplansa da, bu anı kitabında gerçek anlamda bir "Soğuk Savaş dönemi Türkiye Ekonomisi" elkitabı yaratmış. Çalışma, kamu personeli ve kamu ekonomisi derslerinde de okutulabilir. 



 
arka kapaktan

"Yaptıklarıma bakıyorum... ODTÜ'ye her gittiğimde, hayattan iki gün kazanırım. Sadece ODTÜ yıllarım, bir adamın hayatını dolduracak kadar, işlerle doludur. Ben Hazine'ye geldiğimde 30'lu yaşlarımın başındaydım ama Ankara'da sözü geçen bir adamdım. Politikacı benden korkardı adeta. Niye? Çünkü ben doğruyu söylüyordum. Tehditlere de aldırmazdım, hâlâ da aldırmam. Çünkü ben yapacağımı yapmışım, zaten hayatım mücadeleyle geçti. Bundan sonra yapacağım şey, bu tür kitaplarla söyleyeceklerimi söylemeye devam etmek. Bunun da Türkiye'ye bir hizmet olduğunu düşünüyorum.

Benim en iyi eserlerim ise üç çocuğumdur tabii. Üçü de çok iyi çocuklar oldular. Büyütürken tek bir fiske vurmamışımdır. Hepsi kendi alanında bir numaradır. Anneleri de onların üzerine hep bir şefkat şemsiyesi oldu.

Ben mutlu bir adamım.”
            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder