Stratejik hedefte 'Hizbullah' tarifi belgede, Lübnan Geçici Görev Gücü'nün (UNIFIL) karşı karşıya kalacağı tehditler 'tarafların ateşkese uymaması', 'patlamamış mühimmat' ve "Hizbullah'ın Lübnan'a silah sokma girişimleri" olarak sıralandı. UNIFIL misyonunun ulaşmayı arzu ettiği stratejik hedef ise "Lübnan'da devlete ait olanlar dışında hiçbir güç ya da silah kalmaması" olarak belirlenirken, ülkedeki en etkin güç olan Hizbullah tarif edildi. UTKU ÇAKIRÖZER AnkaraBirleşmiş Milletler (BM) tarafından Ankara'ya gönderilen "Askeri Harekât Konsepti" belgesinde Türkiye'nin de katılmaya hazırlandığı Lübnan Geçici Görev Gücü'nün (UNIFIL) karşı karşıya kalacağı tehditler sıralandı, misyonun ulaşmayı arzu ettiği stratejik hedef tarif edildi.Milliyet, Türkiye'nin yarın TBMM'de yapılacak oylama sonrasında, personel sayısı 500 ile 1000 arasında olabileceği belirtilen bir güçle katılması öngörülen UNIFIL'in görev koşullarını belirleyen gizli "Askeri Harekât Konsepti" belgesine ulaştı. Belgede, BM gücünün stratejik hedefleri ile operasyonun taktik planlaması yer aldı.Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'ndaki BM gücüne katılımla ilgili çalışmalarda temel belge olarak değerlendirilen dokümanın, Türk birliğinin seçimi açısından kritik bölümünü oluşturan "Tehdit Değerlendirmesi" bölümünde, Türk askerlerinin de katılacağı UNIFIL'e yönelik risk ve tehditler şöyle belirtildi. Risk ve tehditler
BM gücü tesislerine yakın yerlerdeki silahlı grupların İsrail tarafından hedef alınmasının 4 BM gözlemcisinin ölümüne ve çok sayıda BM askerinin de yaralanmasına neden olduğu anımsatılarak, bu riskin mevcut olduğu uyarısı yapıldı.
Çatışmalardan kalan patlamamış mühimmat, misket bombası parçaları ve hasar gören altyapıdan kaynaklanan tehditlerle karşılaşma olasılığının yüksek olduğu belirtildi.
Tarafların 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararı'nın gereklerine uymamaları tehdit oluşturacak.
Silahlı grupların kara ya da deniz sınırlarından Lübnan'a silah sokma girişimlerine karşı yürütecekleri operasyonlar ek risk ortaya çıkarabilir.
Yaşanan savaşın ardından, çok küçük ölçekli gerginlikler bile güvenlik durumunun bozulmasına neden olacak şekilde büyüyerek tehlike yaratabilir. Hizbullah devre dışıGizli BM belgesinde, hükümetin bugüne kadar kamuoyuna açıklamadığı UNIFIL'den arzu edilen stratejik sonucun, "Lübnan hükümetinin uluslarası tanınan sınırları içinde egemen yetkisini kullanır hale gelmesi ve Lübnan'da Lübnan devletine ait olanlar dışında hiçbir otorite ve güç kalmaması" olduğu belirtildi. Bu ifade "Hizbullah'ın sadece silahlarının değil, aynı zamanda kendisinin de devre dışı bırakılmasının hedeflendiği" şeklinde yorumlandı. Bu sonuca ulaşabilmek için BM gücünün "Misyon Tanımı" da "Lübnan hükümetinin egemenliğini tüm Lübnan'a yaymasına yardım ve Lübnan ordusunun barış ve güvenliği tesis etmesine destek olunması" olarak belirlendi. Bu misyona uygun biçimde Lübnan ordusunun Güney Lübnan'a konuşlanması görevinin planlamasının UNIFIL tarafından yapılacağı ve bu görev için lojistik, mayın temizleme, iletişim ve mühendislik desteği verileceği belirtiliyor. Askeri bekleyen görevUNIFIL misyonunun iki unsuru Kara Gücü ve Deniz Gücü, Lübnan'a yasadışı silah girişinin karadan ve denizden önlenmesi için çalışacakUNIFIL misyonunu Kara Gücü (AO) ve Deniz Görev Gücü (MTF) olarak ikiye ayıran harekât belgesinde bu iki unsurun görevleri şöyle belirtildi: Kara: Yüksek hazırlık seviyesinde askeri birlik ihtiyacı vurgulanan belgede, bu birliklerin öncelikle sınır gözetleme, yasadışı silah kaçakçılığının önlenmesi ve insani yardım çalışmaları için uygun koşulların sağlanması için gerekli ortamı yaratacağı belirtiliyor. Litani Nehri'nin güneyiyle, İsrail ile Lübnan'ı ayıran Mavi Hat arasında "Doğu" ve "Batı" adı altında 3 bin 200'er kişilik iki karargâh kurulmasının ardından, ateşkes gözlemciliği ve Lübnan ordusunun Güney Lübnan'a yerleşmesine destek görevleri yerine getirilecek. Türkiye'nin bu güce kaç kişiyle katılacağı henüz net olarak bilinmiyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan'ın "birkaç yüz" olarak telaffuz ettiği bu sayının 500 ile 1000 arasında belirlenmesi bekleniyor.Deniz: Lübnan'a denizden izinsiz silah girişinin engellenmesi için Lübnan karasularında ve Doğu Akdeniz'de devriye görevi yürütecek. Tezkere kabul edilirse, Türkiye bu güce de bir firkateynin yanı sıra bir korvet ya da 2-3 sahil güvenlik botuyla katılacak. İskenderun ve Mersin limanları ile Adana ve Sabiha Gökçen havaalanlarını UNIFIL'e katılacak ülkelerin kullanımına açan Türkiye, Lübnan ordusunun eğitimine de katkıda bulunacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder