Ara

"Yakupyan Apartmanı", yeniden...

Alâ El Asvani, çev. Avi Pardo, Merkez Kitap, 2008.

Mısır’ın toplumsal gerçekçi yazarlarından Alâ El Asvani’nin romanı,90’lı yılların Mısır’ında, 1950’li ve 60’lı yıllarda geçerli olan Arap milliyetçiliğinin çoktan geride kaldığı, siyasal İslam’ın filizlendiği bir dönemde geçer. Her sınıftan ve çeşitten insanın yaşadığı, geçmişin görkeminin izlerini yitirmekte olan Yakupyan Apartmanı, bir anlamda farklı kültürlerin bir arada barındığı Kahire’nin ve Mısır’ın geçirdiği değişimin simgesidir. Masumu ve günahkârıyla, dolandırıcısı ve teröristiyle, kadını ve erkeğiyle kitaptaki karakterler modern Mısır’ın farklı yönlerini, değişen değerlerini olağanüstü bir gerçeklikle canlandırmışlardır.

Alâ El Asvani’nin romanı 2002 yılında yayımlandığında ülkesinde büyük tartışmalara yol açtı, o günden beri dünyada en çok okunan, en çok dile çevrilen Arap romanı oldu. Beyazperdeye de uyarlanan "Yakupyan Apartmanı", 2006 yılı Oscar Ödülleri’nde en iyi yabancı film adayları arasında seçildi.

Türkçe baskısıyla birlikte 2008'de "Doğudan" dergisi yayın kurulunda birkaç hafta tartıştığımız bu roman, bizi çok etkilemişti. Bir arkadaşımız da kitabın ayrıntılı incelemesini yazmıştı. Şimdi, Mısır'da halkın bu olağanüstü isyanı sırasında romanı yeniden okumakta, filmini izlemekte ve Doğu'nun alışıldık sınıflandırılmalarına tüm içtenliğimizle direnmekte yarar var...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder