Ara

karikatürkiye

Cumhuriyet tarihi hiç böyle anlatılmamıştı. Bilimle anlatıldı, şiirle anlatıldı, romanla, tiyatro oyunuyla, sinemayla, belgeselle, müzikle anlatıldı... Ama karikatür sahne almamıştı hiç. Halbuki, karikatür bu sürece başından itibaren tanıklık etti; kendi ısırgan diliyle.

Bu 85 yıl içinde yaşanan olaylar kadar, karikatürün bu olayları ele alış biçimi de Cumhuriyet tarihinin nasıl oluştuğunu, her dönemin siyasi atmosferini ve zihniyet dünyasını gösteriyor. Karikatürün eleştirel dozundaki düşüklük, demokrasinin dozundaki düşüklüğü de yansıtıyor.


Karikatürlerle Cumhuriyet Tarihi, dört yıllık özverili ve özenli bir çalışmanın ürünü. Ülkemizin tek karikatür tarihçisi Turgut Çeviker, Cumhuriyet'in 85 yıllık tarihi boyunca yayınlanmış bütün önemli gazete ve dergileri taradı. En az 500.000 karikatürü elden geçirdi. Seçilenler temizlendi, gereken yerlerde kısa açıklamalarla 'desteklendi'. Sonunda,161 karikatürcünün 1258 karikatürüyle Türkiye'nin siyasal ve toplumsal tarihi inşa edildi.

Bu üç ciltlik kitap Cumhuriyet tarihinin dönüm noktalarını temel alan 7 dönem / bölümden oluşuyor. Her dönemin ayırdedici özelliklerini belirten, dolayısıyla karikatürleri anlamlandırmamızı kolaylaştıran çerçeve metinleri Dr. Ahmet Kuyaş (Galatasaray Üniversitesi) yazdı. Murat Belge ise bu tarihle paralellik içinde Türk Karikatürü'nün serüvenini kaleme aldı.

1.Cilt - Tek Parti ve Demokrat Parti Dönemi (1923 - 1960)
2.Cilt - 27 Mayıs'dan Liberalizme (1960 - 1991)
3.Cilt - Merkezin Çöküşünden Muhafazakar Demokasiye (1991 - 2008)

(NTV YAYINLARI)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder