(der.) Andre Ciman, Proust Projesi, çev.: Başak Bingöl, Sel Yayınları. |
Yaşamın insan ruhuyla zihnine nakşettiği izleri etraflıca ve yetkin biçimde aktaran modern edebiyatın önemli yapıtlarından biridir, Marcel Proust’un ömrü boyunca yazdığı Yitik Zamanın İzinde. Bir çağrışımın dalgalanarak tüm bir geçmişi bilinç yüzeyine çıkardığı yedi ciltlik bu yapıt, aynı zamanda okurların kat edeceği zahmetli ama bir o kadar da varoluşu dönüştüren bir deneyim sunmaktadır.
Proust’un okurlar üzerinde bıraktığı muazzam etkinin farkında olan yazar ve edebiyat uzmanı –daha önceden dilimize Adınla Çağır Beni adlı romanının aktarıldığı– André Aciman, bu etkinin izini süreceği bir projeye girişmiş: Proust Projesi.
Aciman, aralarında Alain de Botton, Colm Tóibin, Louis Begley, Andrew Solomon, Judith Thurman, Lara Vapnyar gibi isimlerin de bulunduğu 28 yazara, raflarında duran yedi ciltten gözde bölümlerini seçip üzerlerinde bıraktıkları etkileri açıklayan birer yazı yazmalarını istemiş. Kayıp Zamanın İzinde’nin özetini ve seçilen bölümleri –Roza Hakmen’in Türkçeleştirdiği bölümler kullanılmıştır– yazarların denemeleriyle harmanlayarak oluşturulan bu kapsayıcı yapıt, Proust’un dünyasına adım atmak isteyenlere yol gösterirken, tecrübeli okura da farklı görüşlerle kendininkileri karşılaştırma imkânı sağlıyor.
-arka kapaktan-
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder